Hvad er reglerne for salg af e-cigaretter?

En ting man ikke kan benægte er, at når det kommer til noget der bare minder om rygning, så er der et hav af regler, som man skal overholde. Der er naturligvis en masse begrænsninger i forhold til at ryge tobak, men i de seneste par år er der også kommet omfattende lovgivning omkring e-cigaretter, som ellers blev markedsført som det sunde alternativ. Den store vækst i salget af e-cigaretter har nemlig ført til, at der er helt ekstremt mange forbrugere der nu sidder med sådan en i hånden. Det har medført, at staten er gået ind og har lavet nogle regler, primært i forhold til at folk ikke komme til skade. Debatten er virkelig blevet sat i gang og der er stærk retorik fra begge sider. Men politik til side, hvad er de forskellige regler så egentlig og hvad betyder de for dig?

Hvordan fungerer en e-cigaret?

For at forstå de forskellige regler og hvordan der bliver lovgivet omkring dem, så er det også vigtigt at forstå hvordan en e-cigaret helt konkret fungerer. En almindelige cigaret fungerer således, at man ved at brænde tobak opnår en røg, som man så kan inhalere, for at få en dosis af nikotin. En e-cigaret bruger en anden metode, som hverken involverer åben ild eller tobak. Først og fremmest bruger man en speciel form for juice, i stedet for tobak. Det har intet med frugter at gøre, men er i stedet en væske, som man kan få med forskellige smagsvarianter. Denne væske bliver så varmet op, så den fordamper. På den måde får man også her en røg, som man kan inhalere. Denne opvarmning aktiveres som regel enten ved, at man suger, eller at man trykker på en knap, som så danner dampen.

Nikotin må ikke sælges i e-juice

En af de største regler, der findes inden for e-cigaretter i Danmark, er forbuddet mod nikotin i e-væsken. Det betyder, at den væske, som man fordamper i e-cigaretten, ikke må indeholde noget spor af nikotin, da det ellers er ulovligt at sælge i butikker. Det har skabt stor debat, da det er en stor del af det at ryge en e-cigaret for mange, men forbuddet er stadig aktivt.

Muligt forbud mod e-cigaretter under 18 år

En anden regel, som dog ikke er trådt i kraft endnu, er en regel om, at man ikke må sælge e-cigaretter til personer under 18 år. Det er der mange forskellige grunde til, hvoraf en af dem er uvisheden om helbredets påvirkning, men også frygten for, at man bliver fristet til at prøve rigtige cigaretter er en afgørende faktor i diskussionen om dette forbud.

De helbredsmæssige konsekvenser ved en e-cigaret

En vigtig del af argumenterne og diskussionen omkring dette emne er hvorvidt de helbredsmæssige konsekvenser ved en e-cigaret er gode eller dårlige. Selvom et svar ville være godt, så findes det desværre ikke. Der er ikke nok videnskabelige undersøgelser eller forskning til at belyse emnet.