Montering af luft til luft varmepumpe

Det er efterhånden flere år siden, at lovgivningen blev lempet, så du må foretage mere arbejde på dine elinstallationer. Her gælder tommelfingerreglen, at hvis du kan komme til det, må du arbejde på det. Men skal du have lavet om på de grundlæggende elinstallationer, eller udvidet dem, skal du have fat i en elektriker. Læs her, hvad du må lave selv af el, som du sikkert ikke troede, du måtte.

Skal du ringe til en elektriker – eller må du skifte selv?

Det spørgsmål står mange med, når de har brug for at udskifte, ændre på eller udvide deres elektriske installationer.

Hvad må du lave selv af el?

For i dag må du meget mere selv med el end for bare 10 år siden. Således må du selv skifte og montere fatninger, forlængerledninger og strømskinner.

Du må også gerne trække forlængerledninger, data-, antenne- og telefonkabler rundt i boligen. Samt udskifte lamper, så længe de ikke hænger i en vådzone i din bolig.

Du må også gerne udskifte stikkontakten

”Når folk spørger, plejer vi at sige, at de må lave det selv, som de kan gå til, uden at skulle ændre på de eksisterende elinstallationer. Det gælder også, når det kommer til at udskifte en stikkontakt, der er monteret i en forfradåse på væggen”, fortæller Anders, der er afdelingschef hos Bedste-varmepumpe.dk.

Så selv om du skal have fat i skruetrækkeren for at skrue stikkontakten løs, må du gerne selv lave arbejdet. Du skal selvfølgelig bare huske at slukke for strømmen først på den sikringsgruppe, kontakten er tilsluttet i eltavlen.

Fat i en elektriker ved installation af varmepumpe o.l.

Så hvis du kun skal udskifte eksisterende elartikler i dine installationer, må du gerne lave arbejdet selv – også selvom det kræver en skruetrækker, og at du slukker for strømmen i eltavlen.

Men skal du f.eks. flytte en stikkontakt eller sætte nogle flere op, eller have installeret en varmepumpe luft til luft skal du have fat i en elektriker for den sags skyld. En luft til luft varmepumpe ser måske ganske simpel ud at installere, men det er ganske enkelt ulovligt.

Ja, faktisk skal elektrikeren være autoriseret elinstallatør, for at det er lovligt for vedkommende at udvide eller ændre på din elinstallation.

Dermed er du sikker på, at el-arbejdet er lavet, så det overholder alle regler, retningslinjer og lovgivninger. Så kan du dokumentere, at du har haft en autoriseret installatør til at foretage ændringerne, risikerer du ikke en bøde for ulovlige elinstallationer. Eller får problemer med forsikringen.

Overvejer du jordvarme? Så kan du heldigvis gøre lidt selv for at få prisen lidt ned. Du kan nemlig stå for gravearbejdet, da jordslangerne jo skal graves ned i haven. Men når varmepumpeanlægget skal kobles til, så skal du som sagt kontakte en autoriseret installatør.