Fobier – hvad er det?

Lørdag formiddag er torvedag. Her køber I friske grøntsager fra lokale producenter. Og ja, du køber som regel også en ekstra flot buket tulipaner til din søde hustru. Derefter går du over til ostebutikken og køber de der oste, som I bare nyder med et godt glas vin til. Du forlader ostebutikken og står på den lille trappe ned til gadeniveauet. Og så sker det igen: Du får sådan en helt og totalt uforklarlig frygt for at gå over torvet, så du kan komme hen til slagteren for at se, om han har fået den gode skinke hjem fra sin leverandør.

Er det agorafobi?

Lider du af agorafobi? Muligvis. Men her, lørdag formiddag, plejer det ikke at være problem. Her er jo mennesker, der også handler hos de lokale. De køber også friske grøntsager. Torvet er sådan set ikke tomt. Selvom der er et areal, der ikke dækkes af boder eller biler. Og det er det areal, du bare stirrer på. Din frygt for åbne pladser – agorafobi er åbenbart ikke helt væk endnu. Og det troede du ellers, at den var. Du har jo gået hos en psykolog i flere uger nu, hvor I sammen har kæmpet med din fobi. Agorafobi.

En dame maser sig ud foran dig og går direkte ind i folkemængden på torvet. Du kan se, at hun ser meget kritisk på tulipanerne, der er tilbage. Går videre uden at købe noget. Skal bare hen til byens parkeringsplads og finde sin bil, så hun kan komme hjem i en fart. Du går ned ad trappens to trin. Sniger dig forbi boderne med grøntsager. Når hen til slagteren og får købt et stykke lækker skinke. Du går hen imod parkeringspladsen. Det bliver endnu en prøvelse. Din bil holder helt alene midt på parkeringspladsen og det der med at gå hen til den bliver pludseligt meget svært.

Hvad er en fobi egentlig?

Du lider af agorafobi. Det ved du. Men det er du altså ikke alene om. Mange mennesker har agorafobi. Og ja, fobier er slet ikke sjældne hos os. Men hvad er en fobi egentlig? Ja, svaret er, at en fobi er en angstlidelse, der karakteriseres ved, at der er et bestemt objekt, der fremkalder angst hos dig. Det kan være insekter. Det kan være åbne pladser (agorafobi) eller det kan være hvad som helst.

Men hvad er angst så? Angst er en lidelse, som mange mennesker lider af. Ofte har vi ikke en enkelt angstlidelse. Vi lider måske af en fobi og en mere alvorlig angstlidelse, som kan gå hen og blive ødelæggende for vores hverdagsliv.

Social angst er mere almindeligt

Fx er der mange mennesker, der lider af social angst – se her eller af helbredsangst, som bevirker, at de tror, at de lider af uhelbredelige sygdomme. De lider samtidigt af en fobi imod kanyler og sprøjter, og ja, så har de altså et problem, som der skal gøres noget ved. Sygdomsangst (helbredangst) og fobier kan nemlig behandles. Det kræver bare, at vi selv er villige til at tage imod behandlingen. Det handler nemlig om, at vi skal finde frem til, hvorfor vi er angste.