Hold varmen hele vinteren – varm huset op med en varmepumpe

Hvis man skal helskindet igennem vinteren er det vigtigt at huset er lunt og rart, samtidig med at man ikke bruger en formue på at fyre op. Hvis man gerne vil spare lidt penge på dette punkt, så kan man overveje at skifte oliekedelen ud med en varmepumpe.

Hvad er en varmepumpe?

Der er tale om et varmeanlæg, der udnytter varmen i enten luften eller jorden til at varme hele boligen op, og som er miljøvenlig og billigere i drift end almindelig elvarme, selv om den godt nok stadig forbruger el. Der er dog kun tale om ca. en fjerdedel af, hvad man ellers ville have brugt på at varme et helt hus op. Der er ingen begrænsninger for, hvem der kan og ikke kan få en pumpe, da anlægget er på størrelse med et køleskab, men når det er en luft-til-luft pumpe vil størstedelen af det være udenfor i haven. Det er også vigtigt at boligen er godt isoleret, når man vælger at varme den op på denne måde.

Varmepumpe – tre forskellige typer

Der findes i alt tre forskellige typer: Jord-til-vand, luft-til-vand og luft-til-luft. Den jorddrevne udnytter varmen fra jordens øverste lag, der ledes hen til pumpen gennem en slange fyldt med væske, der er gravet ned i jorden i 1 meters dybde. Man kan sagtens kan varme et helt hus op på denne måde, og den jordbaserede pumpe er lidt mere effektiv end de luftdrevne, men den er dyrere og mere besværligt at installere, da slangen skal graves ned i haven. En luft-til-vand pumpe fungerer på nogenlunde samme måde, men den bruger blot den luft der er i et rum eller udendørs til at lave varme. En luft-til-luft pumpe udnytter også varmen i luften.