Lean fremtid

Da vi gik i gymnasiet sammen, var Pauline og jeg meget tætte veninder, og vi har i de snart 15 år siden, vi blev studenter, holdt kontakten med hinanden, selv om det på grund af den fysiske afstand mellem os ikke er så tit, at vi ses.

I gymnasietiden var Pauline en pige, som jeg vil kalde flagrende og småforvirret. Hun var bestemt ikke den, der havde styr på hverken sin kalender eller ret meget andet. Til gengæld var hun – og er fortsat – et af de sødeste mennesker, jeg nogensinde har mødt.

Da hun for et par år siden fortalte mig i telefonen, at hun af sin daværende arbejdsgiver var blevet sendt på et lean kursus, kunne jeg ikke lade være med at smile, for hvis der var noget, Pauline kunne have gavn af, så var det da netop det, for hun var nok sådan cirka det stik modsatte af et menneske, der havde evner til at tilrettelægge en arbejdsgang så optimalt som muligt.

Hvad handler Lean om?

Da hun fortalte mig det i telefonen, spurgte hun mig også, om jeg vidste, hvad sådan et kursus egentlig handler om, og det kunne jeg så fortælle hende, at jeg havde helt styr på. Sagen er, at jeg kort efter min uddannelse som speditør havde fået job i en virksomhed, som gik særdeles meget op i de principper, som lean bygger på. Vi havde en chef, som nærmest havde det som en hobby at sørge for, at alle arbejdsgange i firmaet var så lidt tidkrævende som muligt, og at arbejdsgangene blev afpasset efter hinanden, så forbruget af menneskelige ressourcer kunne holdes nede på et absolut minimum.

Pauline har gennem de senere år overrasket mig gang på gang. For efter det første kursus havde hun åbenbart fået smag for alt, hvad der har med tilrettelæggelse at gøre, og det var stik imod mit kendskab til hende fra gymnasietiden, hvor hun i udpræget grad var typen, der bare tog tingene, som de kom, og stort aldrig havde nogen plan for, hvad kun skulle lave bar et par timer frem i tiden.

Da hun på et tidspunkt blev arbejdsløs, fordi det firma, hun var ansat i, ganske enkelt lukkede, valgte hun til min store overraskelse at melde sig til endnu to lean kurser for at dygtiggøre sig yderligere i arbejdstilrettelæggelse. Efter de to kurser havde hun problemer med at finde et egnet job, men det slog hende ikke ud, så hun etablerede sig med eget firma, hvis opgave var at rådgive virksomheder i alt, hvad der har med arbejdstilrettelæggelse at gøre.

Hun gav sig selv titel af lean konsulent og lagde et ihærdigt arbejde i at markedsføre sig selv. Det var lidt problematisk i starten, fordi mange virksomheder var tilbageholdende med at bruge penge på ekstern bistand. Det var i den sidste del af finanskrisen, hvor mange virksomheder var påpasselige med udgifterne.

Men nu går det fremragende for Paulines lille firma. Hun har masser af kontakter til en bred del af erhvervslivet og har mange opgaver for en stribe vidt forskellige typer af virksomheder.