Investering

Prisen på en dansk investeringsforening er ofte 3-5 gange højere end en ETF (børshandlet fond), og det kan have ret stor effekt på dit afkast.

Betal ikke for meget for risikospredning

Som uvildig økonomisk rådgiver, anbefaler jeg, at du investerer dine penge i aktier og obligationer fra hele verden uanset om det handler om pension, generelle investeringer eller i holdingselskabet. Men betal endelig ikke for meget for at sprede risikoen ud over hele kloden, for det kan let æde meget af dit afkast.

I tabellen finder du fem forskellige kategorier af værdipapirer, og de omkostninger der er forbundet med at bruge danske investeringsforeninger eller udenlandske børshandlede fonde, ETF’ere.

Årlige omkostninger i procent for investeringsforeninger og totale omkostningsforhold for ETF

Median danske inv. foreninger iShares ETF snit iShares ETF til pension
Globale aktier 2,0% 0,5% 0,5%
Aktier nye markeder 2,0% 0,7% 0,8%
Europæiske aktier 2,0% 0,4% 0,4%
Statsobligationer nye markeder 1,7% 0,5% 0,5%
Virksomhedsobligationer 1,4% 0,2% 0,2-0,5%

Kilde: iShares og InvesteringsForeningsRådet

Hvis vi tager udgangspunkt i virksomhedsobligationer, kan kategorien dække alt lige fra sikre obligationer i den amerikanske madproducent Kraft til usikre obligationer i den europæiske virksomhed, der laver den velsmagende spiritus Pernod. Og der kan være stor forskel på risikoen på de forskellige ETF’ere og investeringsforeninger netop på grund af de aktier og obligationer, de køber.

Men læg mærke til, at ETF’erne fra iShares med virksomhedsobligationer har et omkostningsniveau omkring 0,2 procent, mens de danske investeringsforeninger ligger på 1,4 procent. En anden ”bred” og populær kategori er globale aktier, og også her er forskellen ganske stor. Danske investeringsforeninger ligger omkring to procent, mens iShares er nede på en halv procent.

Tolk investeringsomkostninger for investeringsforeninger og ETF’er varsomt

Det er vigtigt at understrege, at investeringsomkostningerne ikke kan sammenlignes direkte, da der er lang afstand mellem de højeste og laveste omkostninger på investeringsforeningerne. Derudover indgår der i tallene for investeringsforeningerne udgifter til at handle værdipapirer, mens de udgifter skal lægges til hos iShares ETF’er og ETF’er generelt.

Men for at danne sig et indtryk af hvor høje de løbende omkostninger er, kan man kigge lidt på, hvordan de enkelte ETF’er klarer sig i forhold til det indeks, de forsøger at afspejle. For iShares MSCI World der investerer globalt i aktier, har afkastet været ca. 0,1 procent lavere end indekset over de sidste fem års tid. Udgiften er med andre ord under 0,1 procent for den ETF, selvom der i tabellen står 0,5 procent. Det kan du (varsomt) sammenligne med 2,0 procent for danske investeringsforeninger.

Men det skal samtidig bemærkes, at ikke alle ETF’er præsterer så godt. Det kan også være tilfældet, at de omkostningerne er højere end det såkaldte totale omkostningsforhold – blandt andet som følge handelsomkostninger.

Desværre holder regnestykkerne ikke op her, men for at holde det relevant og forståeligt på samme tid forlader vi detaljerne her… Prisen for at investere 1 mio. kr. i globale aktier er dermed ca. 20.000 om året med en dansk investeringsforening og 5.000 kr. med iShares MSCI World. De 15.000 kroner i årlig besparelse løber hurtigt op i mange 100.000′er på en håndfuld år.

Pas på med at handle ofte – det giver omkostninger

Ud over at ETF’erne eller investeringsforeningerne handler værdipapirer, er det vigtigt, at du ikke også gør det for meget. Der kan nemlig være ret store omkostninger forbundet med at skifte værdipapirerne ud i din formue. Det gælder både, hvis selv investerer, eller din bank eller pensionsselskab gør det for dig. Kig banken og pensionsselskabet over skulderen, hvis du ikke selv har mod på at investere, og sikr dig, at pistolerne bliver holdt i bæltet det meste af tiden.

Pas på med at investere for lånte penge

Når aktierne bare stiger og stiger, kan det være fristende at låne penge til at købe endnu flere aktier for. Fortsætter de med at stige, kan det skam være en fornuftig strategi at låne penge og købe op i aktier.

Falder aktierne kan det omvendt gå hen og blive rigtig grimt, da vi førhen har set fald på mellem 20-30% i løbet af få dage eller uger. Husk nu på tommelfingerreglen, der siger, at de penge du sætter i aktier, skal du have råd til at miste hele eller dele af. Derfor bør du ikke optage lån, selv om det er nemt med hurtig udbetaling.

Vigtigt at være opmærksom på skatten på en ETF

Når vi nu taler omkostninger, er der jo desværre også lige noget, der hedder skat. På pensionen og i holdingselskabet er der ingen forskel på danske investeringsforeninger og ETF’er. Men når du investerer i frie midler, bliver ETF’erne med aktier umiddelbart hårdere beskattet end danske investeringsforeninger.

Her kan du så købe en 15-20 aktier i forskellige brancher og lande eller en billig dansk investeringsforening såsom Sparindex. De danske investeringsforeninger med obligationer beskattes både af udbytter og kursgevinster,  mens ETF’erne bliver beskattet hvert år – også selvom du ikke har solgt og realiseret en gevinst.

Kilde: SMART LÅN